Praktijk protocol: Intelligente Exit


5 mei 2020

 

Op dit moment geeft de beroepsvereniging voor Haptotherapeuten (de WVH) nog het advies om pas na 19 mei de hands-on behandelingen te hervatten. Deze week komt er wel al weer wat ruimte voor het voorzichtig opschalen van paramedische zorg als fysiotherapie. Ik ben bezig de juiste voorbereidingen te treffen om de praktijk weer te organiseren. Ik verwacht in de loop van mei weer afspraken te kunnen maken in mijn praktijk voor de agenda na 19 mei Uiteraard blijft het aanvragen van een video-consult of een telefonische afspraak nog steeds een belangrijke manier om met u af te stemmen, advies te geven en of en hoe ik u van dienst kan zijn in de praktijk. In deze nieuwsbrief en deze mail zal ik u meenemen in de ontwikkelingen.

 

Heeft u vragen? Bel dan met 06 - 1265 8878 of stuur een mail naar info@manskuijpers.nl.

 

Gedragsregels in de praktijk:

  • Naleving van algemene hygiënemaatregelen (RIVM)
  • Geen handen geven
  • Regelmatig handen wassen (tenminste 20 seconden)
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg in de daarvoor bestemde prullenbak
  • Bij binnenkomst handen wassen met zeep, minimaal 20 seconden of behandelen met handgel
  • Hanteren van 1.5 meter t.o.v. alle aanwezige personen op de praktijk.
  • Cliënten komen alleen, alleen indien noodzakelijk met een ander persoon erbij
  • Cliënten komen maximaal 5 minuten van tevoren binnen
  • Cliënten gaan na de behandeling direct naar huis

 

Bij binnenkomst zal ik zorgen voor deurposters die de gedragsregels kenbaar maken.

 

Toiletgebruik

Ik wil u vragen het toilet niet, of zo min mogelijk te gebruiken. Wanneer u onverhoopt wel gebruik moet maken van het toilet* wilt u me dat dan even laten weten.

 

* Houdt tijdens het doortrekken van de toiletten de klep zoveel mogelijk gesloten om eventuele vorming van druppeltjes in de lucht zoveel mogelijk te voorkomen.

 

Wachtkamer

Kunt u zorgen dat u op tijd komt en dat u bij binnenkomst steeds even opnieuw de deurposters checkt. In de wachtruimte zal ik een flesje handgel neerzetten; wilt u hiermee bij binnenkomst de handen ontsmetten en daarna geen gebruik meer maken van uw telefoon of een boek etc. In de wachtruimte zorg ik voor 1,5-meter afstand tussen de zitplaatsen. Het leesmateriaal heb ik weggehaald. Neemt u van thuis een flesje water mee?

 

De pantry/keuken

Deze is niet toegankelijk voor cliënten.

 

Behandeling

Ik wil u vragen om zelf 2 grote handdoeken/badlakens mee te brengen. Ik heb gezorgd voor een afneembaar laken op mijn behandelbank. Ik zal de tafel voorafgaand aan iedere client schoonmaken. Daarnaast zal ik de cliënten wat ruimer plannen zodat ik de tijd heb voordat u arriveert de nodige hygiëne maatregelen te treffen en de behandelruimte te ventileren. Ik hoop jullie allen in goede gezondheid weer te kunnen ontmoeten na 19 mei.

 

 


Haptotherapie in tijden van Corona


April 2020

 

Inmiddels is bekend geworden dat Nederland nog minstens tot 28 april de al geldende Corona maatregelen moet naleven. Dat heeft veel en heftige gevolgen voor een groot deel van onze samenleving. Veel ondernemers merken de financiële consequenties, ook onze beroepsgroep is gedupeerd.

 

Beroepen waarbij aangeraakt wordt, zoals het onze, mogen niet meer face-to-face behandelen, want het risico is groot op een snelle verspreiding en de mogelijke overbelasting van ziekenhuizen als gevolg. We kunnen niets anders doen dan gehoor geven aan deze oproep.

 

Dat betekent dat we onze cliënten die onze steun nodig hebben, niet kunnen behandelen zoals we gewend waren. Een ander direct gevolg is natuurlijk dat we geen of minder inkomsten hebben. Het zijn spannende tijden.

 

Van ons als haptotherapeut en ondernemer vraagt deze situatie nu ook creatieve oplossingen in dat wat we te bieden hebben. We zien daar al volop initiatieven, bijvoorbeeld beeldbellen. Juist in deze tijden zijn onderwerpen als ruimte maken en nemen (bv in het thuiswerken), ruimtelijk voelen en verbinding voelen zonder aanraken enorm belangrijk.

 

Laten we nauw met elkaar in contact blijven, van elkaar leren, veel uitwisselen en laten we dat vooral na deze moeilijke periode ook blijven doen!

 

Zoals minister Hugo de Jong gisteren zei: "We houden afstand, minstens anderhalve meter, maar we zijn misschien wel dichterbij dan ooit".