Het belang van gevoelens


Hoofdpijn, rugpijn, vermoeidheid, slaapproblemen… Ons lichaam vertelt ons van alles. Vaak negeren we de signalen die we voelen, omdat we geleerd hebben vooral naar ons verstand te luisteren. We leven in een cultuur waarin denken, kunnen verklaren en presteren hoog in het vaandel staan. Best ingewikkeld om jezelf niet te verliezen, met hoofd en met jezelf in beweging te komen en voldoende stil te staan bij wat er in je leeft.
Soms hebben we als kind geleerd flink te zijn en ons aan te passen aan de behoeften van anderen. We voelen ons dan schuldig als we onze eigen behoeften volgen. We zeggen bijvoorbeeld ‘ja’, terwijl we ‘nee’ voelen. We zitten klem. Geestelijk en lichamelijk.


Luisteren naar je lichaam


Binnen de haptotherapie wordt veel aandacht besteed aan het leren herkennen en uiten van gevoelens. Binnen menselijke relaties worden we voortdurend bewogen en geraakt. Je lichaam weet het al lang en heeft veel gevoelservaringen opgeslagen. Haptonomie maakt voelbaar wat er in je leeft,  je wordt je bewust van  patronen die je hebt ontwikkeld en hoe je ‘opent en sluit’  in contact met anderen. Opgekropte emoties als verdriet, boosheid of angst kunnen je hinderen om echt blij te zijn en te genieten. Als je weer leert luisteren naar je lichaam en serieus neemt wat je voelt, kun je gaan kijken hoe je op een andere manier kunt omgaan met situaties in je leven. Vaak ontstaat er dan ruimte om, binnen de mogelijkheden, zelf keuzes te maken. Er komt meer evenwicht tussen denken en voelen. Hierdoor nemen het zelfvertrouwen en het gevoel van veiligheid en vrijheid toe.